September 16, 2019

August 31, 2019

August 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Chaung Tha Andaman Resort

ensemble studio is indeed honoured to receive yet another winning award for our Chaung Tha Andaman Resort Project (Hospitality) at the RTF Architecture & Design Awards. The challenges due to terrain and geographic constraint actually became the impetus for our team to reimagine alternative sustainable architectural solutions.

Situated amidst the hilly terrain along the Andaman coastline in Eastern Myanmar, the Chaung Tha Resort development will be the holiday destination for the modern adventure seeker and traveller. In response to the natural orientation of the site towards the sea, the spiral formation of the nautilus structure inspired the master planning of the resort.

The nautilus shell is often shown as an illustration of the golden ratio in nature. Studies on plan and architecture are made both to the physical shell and the rippling and gradient ratios derived from the site.

 

Masterplan of the Andaman Resort

 

The communal facilities of the reception lobby, restaurant and swimming pool are situated on the higher ground off the main road access. The villas and spa components are positioned in a radial pattern oriented towards the sea and the surrounding terrain to maximise views and function. 

 

The innovative concrete shell structure of the main lobby offers a seamless composition with the surrounding landscapes - whilst the waffle ceiling created on the interior casted an intricate pattern and maximises natural light through random skylight openings.

 

Development of Architectural Form

Tiered landforms to traditional Burmese Pagodas

 

Appropriating the idea of the tiered base found in traditional Burmese Pagodas, the villas are layered according to the site's terrain with infinity pools and turfed roofs.

The architectural concept of terraced land forms are also synonymous with local tea farming and thus draw a harmonious geographic relationship. 

 

Porte Corchere/ Main Reception

Main Reception/ Check in Area

Open Concept Lounge /Restaurant 

 Swimming Pool Deck/ Sunken Pool Bar

 

From the very start of the project, sustainability was a guiding concern. For it to be highly sustainable, we introduced photovoltaic panels, green roofs, and a rainwater collection system. Retractable glass walls will that will diminish the boundary between inside and out so as to facilitate natural ventilation.

 

The solar array, which is tied into the electric grid, can generate more power than the resort would consume. We have also tried to aim for more than 100% green replacement. The property as being one with nature - comes with colonising plant scapes and water features throughout to reduce tropical heat.

 

Thoroughly contemporary in its design language, elements of the vernacular such as natural grass thatched roofing and bamboo rafters; which are highly sustainable materials - are incorporated in novel and refreshing ways.

 

Terraced Sea Facing Villas

Villa Interior with deck towards the Andaman Sea

Terraced Villa Section

 

Alluding to another island retreat, the experience of entering the Spa with its ethnic and cultural atmosphere is the most important part of the resort.  

A comprehensive spa approach is ideal for a truly restorative environment and is reflected in specific treatments such as Ayurvedic and Oriental massage treatments. 

 

A variety of treatment rooms, massage rooms, saunas and steam baths, dip pools and the all exclusive VIP areas allow guests to enjoy the ultimate in Spa relaxation. The tranquility of the surroundings is the key to creating the best spa environment - rejuvenating the body and bringing spiritual renewal.

 

Master Plan of the Resort Spa

Spa Reception Lounge

VIP Treatment Room

Beach Bar and Restaurant

 

On the other end of the resort, at the bottom of the sloping hillside, guests will be able to experience the destination restaurants, the beach pool and bars, providing guests with access to the spectacular beachside view.

 

This resort will truly become an amazing holiday destination for the well travelled, families and children alike.

 

 

Architecture, Construction & Design Awards 2018
First Award | Category: Hospitality (Concept)

Architect: ensemble studio pte ltd
Team Members: Jack Liew, Lei Aye Liew, Nicholas Poon, Kunaluck Puntusan, Nita Wee
Country: Singapore

 

 

Ensemble Studio Pte Ltd

Website:www.ensemblestudio.co

 

 

https://www.re-thinkingthefuture.com/acda2018-winners/chaung-tha-andaman-resortensemble-studio-pte-ltd/ 

 

#architecturedesign #sustainabledesign #resortdesign #interiordesign #ensemblestudio#myanmar#chaungtha #rtfawards #vernacular #rethinkingthefuture 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us